V tomto článku sa dozviete:
- Rozvrhnutie kuchynských centier
- Rôzne úrovne pre ukladanie
Maximálna výška poličiek má byť okolo 176 cm, ak je vaša pracovná plocha vysunutá, stačí mať len 170 cm. Prístupná výška má byť medzi 85 a 115 cm. V menšej kuchyni využijeme miesto až do stropu pre uskladnenie predmetov, ktoré potrebujeme len občas, nie na každodenné účely. Nepohodlné spodné skrinky pre ukladanie vecí vyriešime plnovýsuvmi. Dôležité je funkčné rozvrhnutie kuchynských zón. Nech už ide o skladovanie potravín, prípravu a varenie pokrmov, či umývanie riadu.
Rozvrhnutie kuchynských centier
Pri príprave pokrmov sa pohybujeme práve v týchto miestach, a pokiaľ budú zóny od seba ďaleko, budeme zbytočne prebiehať z miesta na miesto. Pracovná doska umiestnená medzi umývacím a varným centrom má byť široká 80 až 120 cm. Ak varíme na plyne, nepostavíme varnú dosku kvôli bezpečnosti pod okno. Sporák by nemal stáť ani vedľa dverí alebo na frekventovanom rohu kuchynskej linky. V moderných kuchyniach sa osvedčili pracovné centrá v rôznych rovinách. Najnižšie položené býva varné centrum, aby sme jednoducho dosiahli aj na zadné platničky. Pohodlné umývanie riadu umožní drez umiestnený minimálne 40 cm od konca pracovnej dosky a vo výške 100 cm.
Rôzne úrovne pre ukladanie
Často používané predmety ukladáme zásadne v jednoducho a rýchlo dostupných výsuvoch priamo pod pracovnou doskou a tiež v prvej úrovni oblasti horných skriniek. Menej používaným veciam vymedzíme miesto nad a pod týmito oblasťami. Do najvyšších poschodí uložíme málo frekventované predmety (najvyššie úrovne horných skriniek a najnižšie úrovne spodných skriniek), čo nám pri každodennej práci v kuchyni ušetrí čas. Pri plánovaní kuchyne majte na pamäti, že zásuvky a výsuvy poskytujú úplný prehľad a jednoduchý prístup.
Pohodlná pracovná plocha
Hlavná pracovná plocha má byť medzi drezom a sporákom v šírke od 80 do 120 cm. Záleží však na veľkosti kuchyne. Úložné priestory by mali odpovedať nášmu životnému štýlu. Podľa toho, ako často varíme, vyčleníme viac či menej priestoru pre uloženie potravín. Moderné kuchyne ponúkajú aj veľa variant, nech už ide o spôsob otvárania, hĺbku, či výšku spodných a horných skriniek. Pracovnú dosku je možné nastaviť na štandardných 86–90 cm. U drezu sa môžeme dostať na výšku až 100 cm s tým, že odkladacia plocha vedľa neho by mala mať aspoň 40–100 cm. Tiež tu záleží na počte členov vašej domácnosti.
Rozmiestnenie spotrebičov
Ďalšou podmienkou pre dodržiavanie ergonomických zásad je vhodné zakomponovanie spotrebičov do kuchynskej zostavy. Dlhoročnou praxou v kuchyni sa potvrdilo, že varná doska nepatrí do rohu kuchynskej linky. Pri varení potrebujeme z oboch strán minimálne 30 cm pracovnej plochy na odkladanie potravín a riadu, ktoré používame pri varení. Preto sa neosvedčilo ani umiestnenie drezu vedľa sporáku.
Dobre vedieť!
Pravidlá pre osadenie má tiež digestor. Mimo to, že je potrebný odsávač pár s dostatočným výkonom, mal by byť vzdialený od varnej dosky 60–70 cm.