• Štýle

aktualizované

Urban poňatie štýlu

Urban jungle štýl: domov plný exotiky a zelene. Musíte žiť v meste, ale v skutočnosti vám vadí ulica plná domov a áut a skôr túžite po niečom zelenejšom s nádychom divočiny? Tak prečo si svoj sen aspoň sčasti nesplniť? Je pochopiteľné, že väčšina ľudí sa nemôže len tak zobrať a odísť niekam ďaleko do džungle, ale nepríjemného pocitu z dusného a rušného mesta sa môžete predsa zbaviť aspoň po príchode domov. Interiéroví designéri myslia na všetko, a preto práve pre vás vytvorili urban jungle štýl.

Obývacia stena Saala
Obývacia stena Saala 

Ako na to?

V tropickej džungli to kypí životom – všetko je intenzívne vrátane farieb, tvarov a vôní. Preto urban jungle štýl neznamená len návrat k izbovým rastlinám, ale aj využitie výrazných farieb a tropických vzorov predovšetkým na bytových doplnkoch v kombinácii s mestským až industriálnym poňatím nábytku. A keď je drevený nábytok, tak drevo by malo byť tmavé. Povolené a odporúčané sú tiež výrazné farebné kombinácie – žltá, ružová, zelená, oranžová, tyrkysová – to všetko najlepšie dokopy a všade. Absolútnym must-have sú tropické vzory, najmä stálo-zelené (ale bohužiaľ jedovaté) monstery, out však nie sú ani fíkusy, citrusy, paprade, palmy nebo kaktusy.

Vzory džungle na niekoľko spôsobov

Bývanie podľa urban jungle štýlu sa nemusíte zriekať ani vtedy, keď sa z nejakých dôvodov nemôžete obklopiť živými rastlinami. Okrem toho, že si môžete kúpiť umelé rastliny, ktoré sú často od tých pravých k nerozoznaniu, hrajú úlohu aj ďalšie veľké či malé detaily.
Osvedčenými dekoráciami sú tapeta alebo obraz s motívom tropických rastlín, ale v tomto štýle sú k dostatiu aj rôzne kvetinové stolíky, lampy, riad a samozrejme nepostrádateľné textílie s farebnými potiskami. Ostatne práve vankúše so vzormi džungle sú podľa odborníkov hitom tejto sezóny. A pokiaľ vás trochu desí prílišná farebnosť, skúste čiernobielu variantu toho vzoru. Možností je jednoducho priveľa. Ak si potrpíte na výstrelky, určite vás zaujmú rôzne netradičné doplnky – napríklad porcelánové kaktusy. Aj tie majú svoje nesporné výhody. Nikdy ich neprelievajte a vydržia vám stále pekné niekoľko rokov.
Urban jungle je životný štýl, ktorý kladie dôraz na rastliny a ich pestovanie v mestských podmienkach. Vďaka jeho priaznivcom tak napríklad vznikajú v mestách komunitné záhrady a záhony a vďaka rozširujúcim sa parkom miznú autá z centier. Tento štýl však prenikol tiež do interiérového designu a tak sa do moderných domácností vracajú záplavy zelených rastlín.

Zelená stena

Hitom poslednej doby sa v urban jungle stali zelené steny a obrazy vytvorené priamo zo živých rastlín. Ide vlastne o akési vertikálne záhrady. Pokiaľ by sa stala taká nepríjemnosť, ako napríklad to, že sa niektorej rastline prestane dariť, jednoducho sa vymení, bez toho aby sa narušila celá štruktúra zelenej steny a koreňového systému. Vďaka zavesenému kvetináču, ušetríte veľa miesta na parapetoch a krásne zaplníte priestor napríklad v prípade vysokých stropov. Naviac tak má viac rastlín šancu na dostatok svetla. Pokiaľ patríte medzi odporcov záclon, zaveste do okien zhluky kvetináčov na retiazku či umiestnené v trhanom závese s všemožnými zelenými rastlinami. 

Ako vybrať nábytok k tomuto štýlu?

Nábytok k štýlu urban jungle style je naozaj rôznorodý, aké sú teda možnosti výberu? Čím by ste sa mohli inšpirovať? Tento štýl si žiada nejaký jednoduchý nábytok, keďže je celý založený na rastlinách a zeleni. Väčšinou by ste mali uprednostňovať preto by ste sa mali sústrediť na výber nejakého nábytku v jemných farebných odtieňov hnedej, bielej, sivej, čiernej. Rozhodne sa vyvarujte nejakému netypickému nábytku spolu s farebnými kombináciami, ktoré v konečnom výsledku nemusia pre váš interiér pôsobiť nejako príjemne. Kombinácie a výber nábytok vás v tomto štýle asi nemusia ničím špeciálnym prekvapiť, keďže nejde o nič výrazné.
Nábytkom u nás sa môžete pri výbere isto inšpirovať. Pokiaľ budete výberom nadšený, môžete si rovno vybrať celú kolekciu, ktorá z vášho interiéru urobí príjemné miesto pre odpočinok. Pokiaľ vyberáte nejaký nábytok do obývacej miestnosti striehnuť môžete po mnohých kolekciách, akou je napríklad zostava obývacej steny Oscar S alebo napríklad komplet nábytku Briks I. Obidve možnosti výberu nábytku sú vhodné pokiaľ rozmýšľate o tom, že by ste práve u seba doma radi privítali interiérový a dizajnový štýl urban jungle. Komplety nábytku sú jednoduché a pritom veľmi moderné, ktoré u vás doma dokážu nadchnúť a spestriť celý interiér. Tak prečo by ste sa mali vyhýbať kúpe napríklad celej jednej kolekcie?
Pokiaľ rozmýšľate alebo potrebujete kúpiť nejaké osobitné kusy nábytku ako sú napríklad poličky alebo skrine, taktiež sa môžete inšpirovať našim širokým výberom, ktorý zahŕňa množstvo nábytku vhodného práve pre tento interiérový štýl. Pri výbere môžete porozmýšľať napríklad o skrini z kolekcie Montana, Fredek, Vievien alebo Alba. Nech sa už rozhodnete o prerobení vášho domova alebo len obývacej miestnosti do interiéru urban jungle alebo nie, vedzte, že tento nábytok môžete dobre uplatniť aj bez neho.4
Viac: httpss://www.nabytok-bogart.sk/index.php?site=search&word=oscar+s&send_search=true

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články