• Štýle

aktualizované

Spotrebiče a zariaďovanie celej kuchynskej miestnosti

Zariaďovanie kuchyne je sviatok, ale tiež poriadna drina. Je toľko vecí, na ktoré musíme myslieť. Stačí jedno opomenutie a inak dobre zariadená kuchyňa sa môže premeniť na neefektívnu miestnosť.

 Kuchyňa Aspen šedý lesk - Kuchynská linka
Kuchyňa Aspen šedý lesk 
Kuchyňa je našou najviac namáhanou miestnosťou v domácnosti, pretože aj ľudia, ktorí sa vyhýbajú vareniu alebo sa nevenujú príprave jedla, tak sa v nej aspoň niekoľkokrát za deň ocitnú, väčšina z nás v nej ale strávi viac času. Je tiež najdrahšou miestnosťou: Kvalitná linka niečo stojí a my chceme takú, ktorá prežije aj ďalšiu jar, leto alebo novú sezónu.

Usporiadanie celého priestoru

Máte miestnosť, kde bude vaša kuchyňa situovaná a vy budete potrebovať vyriešiť zariadenie celého priestoru. Aká je veľká? Ide o samostatnú miestnosť alebo je spojená s jedálňou či obývacou miestnosťou? Aké sú možnosti umiestnenia rozvodov vody a odpadov? Bude potrebné riešiť elektroinštaláciu?

Kto tu bude variť?

Koľko je členov v domácnosti a koľko ich vyžíva kuchyňu častejšie než pre prípravu rannej kávy?
Žijete single alebo máte partnera a väčšinu času sa stravujete vonku a domov sa vraciate až neskoro večer? Potom vám stačí menšia kuchyňa, kde budete mať všetko hneď po ruke, občas si zohrejete jedlo alebo uvaríte niečo rýchle, čo vám nezaberie veľa času. Ste členom veľkej rodiny a varenie večere je vašou dennou rutinou o víkendových obedoch sa ani netreba baviť? Naplánujte si dostatočný priestor nielen na skladovanie jedla, ale aj pre veľa domácich spotrebičov, ktoré si časom iste zakúpite. Myslite aj na bezpečnosť a kupujte spotrebiče s detskou poistkou.

Usporiadanie linky

Do L alebo radšej do U? Pokiaľ máte dostatok miesta, môžete si vybrať medzi dvoma najobľúbenejšími usporiadaniami liniek. Aj keď už pár rokov sa na prvé miesto obľúbenosti derú kuchyne s ostrovčekom. Linky do L sa hodia do menšej aj veľkej kuchyne. Usporiadanie do U potrebuje dostatočnú šírku miestnosti, tak by bola dodržaná vzdialenosť minimálne 120 cm medzi protiľahlými pracovnými plochami. Do skutočne malej či úzkej kuchyne je vhodnejšie lineárne usporiadanie.

Ergonómia dodá praktickosť

Aby pre vás bola práca v kuchyni príjemná, držte sa základných ergonomických pravidiel týkajúcich sa rozmiestnenia zóny pre varenie, zóny pre umývanie a pracovné a skladovacie zóny. Usporiadanie by malo odpovedať tomu, či v kuchyni varí pravák alebo ľavák. U praváka je vhodné, aby jednotlivé zóny následovali v poradí ukladania potravín, umývanie a varenie. U ľaváka je to presne naopak. Počítajte tiež s dostatočným odkládacím priestorom. U ľadničky a drezu je tento priestor pre pravákov po ľavej strane, u varnej dosky ideálne z oboch strán. Jednoducho si môžete priestor poskladať aj podľa pravidla, kde na okraji kuchynskej linky stojí chladnička nadväzujúca na pracovnú dosku. Umývačka, drez a napríklad aj odpadkový kôš sú vedľa seba rovnako ako varná doska, trúba a mikrovlnka. Podobným spôsobom naplánujte aj úložný priestor. Jednu časť vyčleňte na skladovanie potravín na spoločnom mieste majte tiež príbory a riad na servírovanie.

Dizajn a údržba

Pri výbere celkového vzhľadu kuchyne sa držte pravidla, že menej je viac. Kvalitná kuchynská linka vydrží aj niekoľko desiatok rokov – nadčasovosť, jednoduchosť a funkčnosť by preto mali prevažovať nad výraznými prvkami, ktoré sa vám rýchlo okúkajú. Kuchynská linka by mala korešpondovať s celkovým štýlom bytu. Pri výbere farieb sa riaďte známymi pravidlami – tmavé odtiene priestor zmenšia a stmavia, svetlé naopak opticky zväčšia. Výrazné a netypické farby doprajte radšej kuchynským doplnkom, ktoré jednoducho vymeníte, pokiaľ vás časom omrzia. Pri výbere materiálu sa budete musieť riadiť hlavne svojim rozpočtom.
Vždy je však lepšie investovať do kvality, ktorá sa u tak namáhaného nábytku, ako je kuchynská linka a pracovná doska len tak nezničí. Na výber máte dnes okrem tradičných materiálov, ako je drevo, laminát či nerez, aj veľa nových zaujímavých materiálov, s ktorými vám v dobrom kuchynskom štúdiu iste poradí. Veľmi praktickým a zákazníkmi často volenými povrchmi sú lakované materiály a tzv. supermat, ktoré sa veľmi dobre udržujú.
To isté platí aj pre výber obloženia za kuchynskou linkou. Okrem klasických dlaždičiek môžete zvoliť rovnaký materiál ako je na pracovnej doske, grafosklo, rôzne druhy obkladových dosiek atď. Chytrou voľbou môžete z čisto praktického prvku urobiť jedinečný designový šperk.


Aké spotrebiče?

Najčastejšia dilema týkajúca sa spotrebičov znie: vstavané alebo voľne stojace? Rozdiel medzi nimi je v cene a jednoduchosti inštalácie. Výhodou vstavaných je ich vizuálne zjednotenie so zvyškom kuchyne. To sa týka predovšetkým sporákov, umývačiek či mikrovlnných trúb. V prípade ľadničky záleží na priestoru, ktorý máte k dispozícií. V malej miestnosti môže vstavaná ľadnička znamenať menej chladiaceho miesta na úkor skrinky, v ktorej je umiestnená.

Osvetlenie nepodceňujte

Súčasťou technickej časti novej kuchynskej linky je ale tiež správne osvetlenie. Starostlivo zvážte predovšetkým osvetlenie pracovnej dosky. Dôležité je mať centrálne osvetlenie pre celú miestnosť a priame osvetlenie pracovnej plochy. Najčastejšie sa dnes používajú LED pásky zabudované po celej dĺžke kuchynskej dosky, ktoré pôsobí veľmi efektne.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články