• Štýle

aktualizované

Etno štýl

Ak už máte dosť strohých a jednoduchých línií prísneho minimalizmu a myslíte si, že váš interiér potrebuje nejaký svieži závan niečoho výnimočného, potom je etno tou správnou voľbou pre vás. Etno interiér ponúka veľa možností ako využiť nábytok a doplnky. Tento štýl nepodlieha žiadnym módnym trendom, ale drží sa svojej histórií a ctí si jedinečnosť každého kusu nábytku, dekorácie či doplnku.
Pre etno štýl v interiéri sú značne charakteristické najmä prírodné materiály a všetky veci, ktoré pochádzajú z prírody, z jedinečnosti človeka a jeho tvorby. Ak vás etno štýl bývania zaujal a teda snažíte sa alebo sa budete snažiť dostať ho k sebe domov, vyvarujte sa interiérových plastických kusov nábytku a dekorácií a držte sa prirodzenosti divej prírody a pôvodného života prevteleného do nábytku, textílií alebo dekorácií.
Kombinujte, ale nemiešajte 
Pri zariaďovaní interiéru etno doplnkami sa predovšetkým držte inšpirácie z jednej kultúry, pretože platí – čo kontinent, to iná divočina. Taktiež, všetkého s mierou, zbytočne nič nepreháňajte, ak nechcete, aby sa z vášho domova stalo preplnené skladisko prapodivných suvenírov. Ak aj napriek tomu sa z každej dovolenky vrátime s nejakým novým zaujímavým suvenírom, vytvorte si trebárs vo vašej obývačke alebo na chodbe z týchto suvenírov vlastný kútik, netradičnú policu, ktorá váš priestor spomienkovo ozvláštni, no nijako nepreplní. Namiesto veľa je pre etno typickejšie slovo väčšie. Masivita-pasivita väčších kúskov nebude pôsobiť rušivo a už vôbec nie gýčovo. Naopak, k tomuto štýlu sa veľmi hodí. Väčšie sú síce drahšie, ale držte sa zásady: jeden veľký exotický doplnok je lepší ako desať menších a všednejších doplnkov (a keď sa to všetko zráta, určite vás to víde lacnejšie).
Kaktusmánia
Ak ste si svoj interiér už vyzdobili zaujímavými artefaktmi v podobe nábytku alebo len doplnkov a ešte stále máte pocit, že mu niečo chýba, môžete vyskúšať dokonca živú exotiku. Svojou prítomnosťou môže vyvolávať nespútanosť pre nás zo vzdialených krajín. K rastlinám druhu etno patria kaktusy, orchidea, palma, pachira, banánovník či dracéna.
Farebná vzorkovnica  
Hlavným heslom etnovyznávačov je: Nebáť sa farieb a žiadnych výrazných vzorov. Len do toho!
Farby však by mali byť pestro farebné a vzory vzorované. Vhodným podkladom pre výrazný nábytok sú steny v odtieňoch slnka a zeme. Okrem hladkej maľby, určite môžete využiť aj patinový efekt či štruktúrovaný povrch, ktorý skvelo dotvára etno štýl.
Predtým, než sa rozhodnete vybrať charakteristické vzory pre etnoštýl, uvedomte si, aký štýl krajiny preferujete, a ktorý si plánujte zvoliť do svojho interiéru. Zvieracie vzory, ako aj základné geometrické tvary, kosoštvorce, linky, kruhy – to všetko je typické pre africké pôvodné obyvateľstvo. Pestré farby a vzory sú typickým a charakteristickým znakom najmä pre Mexiko. V Číne je typická kombinácia červenej a zlatej farby.
Etnoštýl sa hodí pre tých, ktorí:
sú milovníkmi prírody
nepodliehajú nadčasovým modným trendom bývania
nemajú problém s organizačným chaosom a vyžadujú útulnosť 
oceňujú jedinečnosť a originalitu
dávajú prednosť väčším dekoráciam a doplnkom
 radi experimentujú s novými vecami
často cestujú a pravidelne si nakupia veľa suvenírov
Avšak nemýľte si etnoštýl s orientom. Tieto dva štýly sa zásadne od seba dosť odlišujú. Orientálny štýl je japonský alebo čínsky minimalizmus. Pozor si dávajte taktiež na veľkovýrobu. Tá z originálnych a prepracovaných kúskov spraví len masové (lacné sériové napodobeniny pravých artefaktov). Etno je viac než len o obyčajných drevených maskách poškuľujúcich odtiaľ-tam. Štýl určite nekombinujte s moderným neofunkcionalistickým nábytkom. Zaručene to nebude vyzerať ani pôsobiť dobre. Etnoštýl si veľmi nerozumie ani s modernými vychytávkami či doplnkovými dekoráciami a novinkami. K indickému interiéru neprikladajte ani žiadne kožušiny. Niektoré krajiny sa až priveľmi líšia, preto nekombinujte nekombinovateľné, aj keď to spoločne patrí do kategórie etno.
Hlavne prirodzene
Základom etno interiéru je použiť čo najviac z prirodzeného vzhľadu materiálov a nebáť sa ich priznať. Správnou voľbou sú tkané koberčeky, nápadná štruktúra dreva, ratan, ale aj prírodné látky s výraznými abstraktnými vzormi. Ak ste zruční a myslíte si, že by ste to zvládli, môžete si z nich aj sami ušiť poťahy na taburetky či stoličky.
Základným spôsobom, ako interiéru dodať podobu v etno štýle, sú zaujímavo zvolené dekorovania stien. Spôsobov na výber máte viac než dosť. Od etno doplnkov, ako sú obrazy, taniere, koše, koberce, tapety až po maľované steny. Etno štýl pritom môže nabrať veľa rôznych podôb, čo dokazujú obrázky etno interiérov, ktoré vyzerajú zakaždým úplne inak.
Modré natrené steny a v podobných farebných tónoch sladený nábytok a dekorácie skombinované s rýdzimi arabskými prvkami, ako je osemhranný stôl a paraván s orientálnymi vzormi vytvárajú osobitý celok v netradičnom etno štýle.
Pre etno interiéry klasická hnedá farba na stenách je doplnená o dekoratívnu maľbu bambusu. Ostatné dekorácie, ako je povlečenie môže byť zladené v rovnakom zelenom odtieni. Bambusová maľba je skvelou ukážkou toho, čo dokáže šikovná ruka maliara. Nebojte sa hrať s doplnkami. Maľovaný obrázok v štýle afrického horizontu pri západu slnka je príjemne ukľudňujúci.
 
Komplet spálne Selene Bílý lesk  v príjemnom svetlom odtieni je veľmi ľahko, decentne kombinovaná do etno štýlu, doplnkami v podobe zaujímavých obrázkov, rôznych lamp, hnedého povlečenia a rezného koberca.  Nábytok je kvalitne prepracovaný, decentný. Komplet spálne je dobrým príklad ako by sa dala táto krásna a príjemná spálňa s použitím doplnkov zmeniť na etno interiér. Obrázky s kmeňovým africkým umením rozhodne na stenu etno interiéru s africkou tematikou patrí. Jednoduché a hlavne účelné. Prútené koše na stene ako etno dekorácie. V rovnakom štýle ladený tiež zvyšok miestnosti. Žiadne komplikované kombinovanie sa niekedy vyplatí. Komplet spálne nájdete v našej ponuke.

Ďakujem, že ste si článok prečítali až do konca. Ako ho hodnotíte?

0 z 0 názory

Článok zatiaľ nemá žiadne hodnotenia. Buďte prvý, kto ohodnotí!

Kristína Mikulová

Súvisiace články